Kifogytál az energiából?

Téli időszak után gyakori probléma, hogy hidegben vagy nem fedett helyen tárolt akkumulátorok egyszerűen tönkre mennek. Mi lehet vajon a megoldás?

A savas akkumulátor két alapvető kivitelben készül; gondozásmentes és a gondozást igénylő kivitelben. Mindkét típus elektrolit folyadékkal van feltöltve. Szerencsésebb azt a típust választani, amelyikhez lehet desztillált vizet utántölteni a nyári melegekben (vagyis nincs véglegesen lezárva a cella beöntő nyílása) és savsűrűség mérő is használható.

 A zselés akkumulátor egy zselésített elektrolit ,vagyis  a kénsav van keverve szilícium füsttel , ahol a kapott tömeg gél-szerű és mozdulatlan. Jó a tároló képességük és nem szulfátosodnak olyan gyorsan, mint a hagyományos savas ólomakkumulátorok. Ezeknek az akkumulátoroknak a használata folyamán nagyon kicsi az esélye a hidrogén-gáz esetleges berobbanásának, az egyik legbiztonságosabb akkumulátor fajta. A zselés akkumulátorok töltőfeszültsége alacsonyabb. A legérzékenyebb valamennyi típus közül a túltöltésre Zselés akkumulátorok igazi felhasználási területe, ahol az akkumulátor kisütése a 100%-os mértéket is eléri. Nem megfelelő akkumulátortöltő használata esetén az akkumulátor korai halála szinte elkerülhetetlen.

Egy KIEGÉSZÍTŐ MEGJEGYZÉS a zselés akkumulátorokról: nagyon gyakori, hogy sokan ezt a kifejezést használják, amikor egy zárt rendszerű, karbantartásmentes akkumulátorról beszélnek.

Zselés akkumulátorok még kaphatók de az AGM akkumulátorok lassan kiszorítják őket a legtöbb felhasználási területről.

FOGALOMZAVAR!!!!

Az AGM akkumulátorok körül van egy kis fogalomzavar a köztudatban, mivel az akkumulátorgyártók és forgalmazók különböző nevekkel illetik őket;

-          pl. zárt biztonsági szelepes (sealed regulated valve),

-          száraz vagy szárazcellás (dry cell), kiömlésbiztos (non-spillable)

-          és zárt ólom akkumulátorok.

 

A legtöbb esetben az AGM akkumulátorok hosszabb élettartamot és több feltöltési/kisütési ciklust biztosítanak, mint a hagyományos ólomakkumulátorok.


AGM (Absorbed Glass Matt) Új csúcs-minőségű akkumulátor felitatott üvegszálas konstrukció az akkumulátorlemezek között egy bór-szilikát párnát jelent, amely egyéb hasznos tulajdonsága mellett megakadályozza a lemezek közötti vagy alatti cellazárlatot is.

Biztonságos, erőteljes és hosszú életű!

A speciális mikro-üveggyapot szálak az ólomlemezek között fekszenek és magukban tartják az összes akkumulátor savat. Ugyanakkor az üveggyapot nedvszívó képessége olyan nagyfokú, hogy míg a savat tökéletesen magába szívja, akkor sem éri el a telítettség határát.

A zárt rendszert nyomásellenőrző szeleppel szerelték fel- általában központi gázelvezetésnek hívják- azért, hogy a képződő gázt biztonságosan kivezesse.

A technológia számos előnnyel jár:

Az akkumulátor kifolyás biztos és száraz. Fagypont körüli hőmérsékleten sem képes a megszilárduló, kiterjedő folyadék kárt okozni. Miután a lemezeket mikro-üveggyapot szövet borítja, ráadásul gyakorlatilag nincs lemezmozgás: vibráció vagy rázkódás semmiképpen nem sértheti az akkumulátort. Az AGM akkumulátorok ezért bármilyen helyzetben használhatóak, akár vízszintesen is.

Továbbá, mivel az összes elektrolit az üveggyapotba felitatott savban van, nincs szükség karbantartásra, sem vízzel való újra töltésre, sem az elektrolit ellenőrzésére.

Kivitelezésének köszönhetően az AGM akkumulátoroknak rendkívül alacsony a belső ellenállása - ez gyorsabb reakciót okoz a sav és a lemez anyaga között.

A legnagyobb teljesítményt igénylő szituációkban,- mint például a különleges hidegben történő indítás-is képes a szükséges energia biztosítására.

Az AGM akkumulátorok újra töltésé olyan egyszerű, mint az akkumulátor maga:

a hagyományos akkumulátoroknak megfelelő töltő szükséges- nem kell speciális töltőegység, vagy adapter.

 

A jó minőségű AGM akkumulátorok akkor fogják élettartamuk maximumát nyújtani, ha azokat újra töltik, mielőtt a töltöttségi szintjük 50% alá esik. Ha ezeket az akkumulátorokat 100%-osan kisütjük, akkor az élettartamuk nem lesz több, mint 300 ciklus (300 feltöltés-kisütés). Átlagosan 1000 ciklust is elbírnak ezek az akkumulátorok, ha 50%-nál nem sütik ki őket jobban. Az AGM akkumulátorok töltőfeszültsége nem tér el a hagyományos savas akkumulátorokétól, ezért nem igényelnek speciális akkumulátortöltőt. Mivel ezeknek az akkuknak a belső ellenállása igen alacsony, ezért a töltésük alatt csak minimálisan melegednek. Az AGM akkumulátoroknak ugyancsak alacsony az önkisülése (havi 1-3%), ezért jobban bírják a töltés nélküli tárolást, mint a hagyományos társaik.

 

Keltsd életre motorodat a legújabb AGM technológiával készített prémium minőségű Mzone akkumulátorainkkal: Mzone akkumulátorok